Може ли да ја избришам партицијата за размена на Linux?

To remove a swap partition: The hard drive can not be in use (partitions can not be mounted, and swap space can not be enabled). … Remove the partition using parted: At a shell prompt as root, type the command parted /dev/hdb, where /dev/hdb is the device name for the hard drive with the swap space to be removed.

Is it OK to delete swap partition?

Choose your drive from top-right menu. As the GParted reactivates the swap partition upon launch, you will have to right-click the particular swap partition and click Swapoff -> This will be applied immediately. Delete the swap partition with right click -> Delete. Мора да ја примените промената сега.

Што се случува ако избришете swap партиција?

1 Одговор. Ако ги отстраните swap партициите системот нема да успее да ги пронајде кога следното ќе се подигне. Ова е нефатална грешка, но би било подобро да ги коментирате (или да ги отстраните) соодветните линии за размена во /etc/fstab.

Може ли да избришам swap датотека Linux?

Името на датотеката swap е отстрането така што повеќе не е достапно за замена. Самата датотека не е избришана. Уредете ја датотеката /etc/vfstab и избришете записот за датотеката swap. … Или, ако просторот за замена е на посебен дел и сте сигурни дека нема да ви треба повторно, направете нов датотечен систем и монтирајте го датотечен систем.

What happens if I delete Linux swap?

It’s possible to configure Linux to not use the swap file, but it will run much less well. Simply deleting it will probably crash your machine — and the system will then recreate it on reboot anyway. Don’t delete it. A swapfile fills the same function on linux that a pagefile does in Windows.

Како трајно да ја оневозможам размената во Линукс?

На едноставни начини или на друг чекор:

  1. Стартувај swapoff -a: ова веднаш ќе ја оневозможи размената.
  2. Отстранете го секој запис за замена од /etc/fstab.
  3. Рестартирај го системот. Ок, ако замената ја нема. …
  4. Повторете ги чекорите 1 и 2 и после тоа, користете fdisk или parted за да ја избришете (сега неискористената) swap партиција.

Може ли да ја отстранам swapfile Ubuntu?

Најдобар одговор

Излезот на слободен -h покажува дека се користи swap - процесот на замена сè уште работи. Ова ќе ја оневозможи swap-датотеката и датотеката може да се избрише во тој момент.

Што е swap датотеката во Linux?

Замената е простор на диск кој е резервиран за употреба како виртуелна меморија. Кога серверот Linux® снема меморија, кернелот може да ги премести неактивните процеси во просторот за размена за да направи простор за активни процеси во работната меморија.

Каде е swap датотеката во Linux?

To see swap size in Linux, type the command: swapon -s . Можете исто така да се повикате на датотеката /proc/swaps за да ги видите областите за замена што се користат на Linux. Напишете free -m за да го видите и користењето на вашата рам и на просторот за размена во Linux. Конечно, може да се користи командата top или htop за да се побара искористување на простор за размена и на Linux.

Дали 16gb RAM има потреба од swap партиција?

Ако имате голема количина RAM - 16 GB или повеќе - и не ви треба хибернација, но ви треба простор на дискот, веројатно би можеле да се извлечете со мал 2 GB замена партиција. Повторно, навистина зависи од тоа колку меморија навистина ќе користи вашиот компјутер. Но, добра идеја е да имате простор за замена за секој случај.

Дали на Ubuntu му треба простор за замена?

Ако ви треба хибернација, станува неопходна замена на големината на RAM меморијата за Ubuntu. … Ако RAM меморијата е помала од 1 GB, големината на замена треба да биде барем големината на RAM меморијата и најмногу двојно поголема од RAM меморијата. Ако RAM меморијата е поголема од 1 GB, големината на замена треба да биде најмалку еднаква на квадратниот корен од големината на RAM меморијата и најмногу двојно поголема од големината на RAM меморијата.

Дали swap партицијата мора да биде примарна?

Swap партицијата е вгнездена во проширената партиција бидејќи тоа значи да се биде логичка партиција. Во вашиот случај, правејќи ја swap партицијата логичка партиција наместо a примарната партиција нема да промени ништо во однос на квотата за примарна партиција, бидејќи инаку немате проширена партиција.

Ви се допаѓа овој пост? Ве молиме споделете со вашите пријатели:
ОС денес