Како да знам дали Oracle е инсталиран на Linux?

7 Одговори. Како корисник што ја води Oracle базата на податоци, може да го проба и $ORACLE_HOME/OPatch/opatch lsinventory кој ја прикажува точната верзија и инсталираните закрпи. Ќе ви ја даде патеката каде што е инсталиран Oracle и патеката ќе го вклучува бројот на верзијата.

Каде е инсталиран Oracle на Linux?

Водич за инсталација на бази на податоци за Linux

Оди до $ORACLE_HOME/oui/bin . Стартувајте го Oracle Universal Installer. Кликнете на Инсталирани производи за да се прикаже дијалог прозорецот Инвентар на екранот за добредојде. Изберете производ од Oracle Database од списокот за да ја проверите инсталираната содржина.

Како да знам дали е инсталиран Oracle?

Од менито Start, изберете Сите програми, потоа Oracle – HOMENAME, потоа Oracle Installation Products, потоа Universal Installer. Во прозорецот за добредојде, кликнете на Инсталирани производи за да се прикаже прозорецот за дијалог Инвентар. За да ја проверите инсталираната содржина, пронајдете ја Oracle база на податоци производ во листа.

Како да знам дали Oracle е инсталиран во Unix?

Како да ја потврдите инсталацијата на базата на податоци на Oracle

  1. Потврдете дека сопственикот, групата и режимот на датотеката $ORACLE_HOME/bin/oracle се како што следува: Сопственик: oracle. Група: dba. Режим: -rwsr-s–x. # ls -l $ORACLE_HOME/bin/oracle.
  2. Потврдете дека бинарните датотеки на слушателот постојат во директориумот $ORACLE_HOME/bin.

Која е најновата верзија на Oracle?

Oracle Database 19c беше објавен во јануари 2019 година на Oracle Live SQL и е последното издание на семејството производи Oracle Database 12c. Oracle Database 19c доаѓа со четиригодишна премиум поддршка и минимум три продолжена поддршка.

Како да ја најдам домашната патека на Oracle?

На Windows платформата можете да ја најдете патеката oracle_home во регистарот. Таму можете да ја видите променливата oracle_home. На cmd, тип ехо %ORACLE_HOME% . Ако е поставено ORACLE_HOME, ќе ви ја врати патеката или пак ќе го врати %ORACLE_HOME% .

Како да знам дали Sqlplus е инсталиран на Linux?

SQLPLUS: Командата не е пронајдена во решението за Linux

  1. Треба да го провериме директориумот sqlplus под Oracle home.
  2. Ако не ја знаете базата на податоци на Oracle ORACLE_HOME, постои едноставен начин да ја дознаете како:…
  3. Проверете дали вашиот ORACLE_HOME е поставен или не од командата долу. …
  4. Проверете дали вашиот ORACLE_SID е поставен или не, од командата долу.

Која верзија на клиентот Oracle е инсталирана?

Поставете ја командната линија. Ако ја користите оваа алатка без никакви опции за командната линија, ќе ви каже која верзија е инсталирана. Прикажаното битско ниво е битско ниво на клиентот Oracle. Ова ќе ги прикаже информациите за клиентот и треба да забележи 64-битна или 32-битна.

Како да започнам база на податоци во Linux?

На Linux со Gnome: во менито Апликации, посочете на Oracle Database 11g Express Edition, а потоа изберете Start Database. На Linux со KDE: кликнете на иконата за менито K, посочете на Oracle Database 11g Express Edition и потоа изберете Start Database.

Како да знам дали Oracle е инсталиран CMD?

3 Одговори. Наједноставниот метод е да извршете командна линија и напишете sqlplus ќе ви ја покаже верзијата на Oracle без всушност да се најавите во неа.

Ви се допаѓа овој пост? Ве молиме споделете со вашите пријатели:
ОС денес